UPORABA VITAMINA C

Vitamin C ali askorbinska kislina, je vodotopen vitamin, ki je naravno prisoten v nekaterih živilih, dodan drugim pa je na voljo kot prehransko dopolnilo. Je esencialen, saj ga ljudje, za razliko od nekaterih živali, ne morejo sintetizirati sami, zato je bistvena sestavina prehrane.

Vitamin C sodeluje v številnih biokemijskih procesih v organizmu, znanstveno je potrjena povezava med vitaminom C in nekaterimi fiziološkimi učinki pri ljudeh. Nujen je za razvoj in vzdrževanje vezivnega tkiva. Ima pomembno vlogo pri tvorbi kosti, celjenju ran, in ohranjanju zdravih dlesni. Vitamin C ima pomembno vlogo pri številnih presnovnih funkcijah, vključno s pretvorbo holesterola v žolčne kisline in pretvorbo aminokisline triptofana v nevrotransmiter, serotonin. Je antioksidant, ki ščiti telo pred poškodbami prostih radikalov. Uporablja se kot terapevtsko sredstvo pri številnih boleznih in motnjah. Vitamin C ščiti imunski sistem, zmanjšuje resnost alergijskih reakcij in pomaga pri boju proti okužbam.

Kot navaja prehransko združenje D-A-C-H so v nekaterih življenskih okoliščinah potrebe po vitaminu C povišane: hudi telesni napori (težka fizična dela, tekmovalni šport), trajni umski in duševni stres, zasvojenost z alkoholom in zdravili (barbiturati, antibiotiki) in pri nekaterih kroničnih boleznih (sladkorna bolezen in kronična bolezen ledvic, ki zahteva dializo). Do nezadostnega vnosa vitamina C pogosto pride tudi pri starejših ljudeh, ki so zaradi težav z žvečenjem in drugače omejenih pogojev pogosto podhranjeni in stalno jemljejo zdravila. Pomanjkanje tega vitamina je pogosto povezano z anemijo, okužbami, krvavenjem dlesni, skorbutom, slabim celjenjem ran, kapilarnimi krvavitvami, degeneracijo mišic, aterosklerotičnimi plaki in nevrotičnimi motnjami. Za odpravo pomanjkanja se pogosto dodaja v velikih odmerkih.

 

Vitamin C ima veliko terapevtsko širino. Do sedaj niso opisali pomembnih neželenih učinkov. Obstoječi podatki  kažejo na nizko toksičnost vitamina C, vendar lahko pri visokih odmerkih  povzroči gastrointestinalne motnje in drisko. Stranski učinki na splošno niso resni in jih je mogoče zlahka odpraviti z zmanjšanjem vnosa. Zaradi njegovega delovanja kot antioksidanta in njegove vloge pri delovanju imunskega sistema se vitamin C promovira kot sredstvo za pomoč pri preprečevanju in zdravljenju številnih zdravstvenih stanj.

 

 

Vitamin C in prehlad

 

Verjetno je najbolj splošno znan zdravju koristni učinek vitamina C pri preprečevanju in zdravljenju prehlada. Nobelov nagrajenec Linus Pauling je v sredini 70-ih prejšnjega stoletja uvedel koncept visokega odmerka vitamina C za učinkovito preprečevanje oz. zdravljenje prehlada. Dosedanji dokazi kažejo, da redni vnosi vitamina C v odmerkih vsaj 200 mg/dan ne zmanjšajo pojavnosti navadnega prehlada v splošni populaciji, vendar bi takšen vnos lahko bil koristen pri ljudeh, ki so izpostavljeni ekstremni telesni vadbi ali hladnih okoljih in tistim z slabim statusom vitamina C, kot so starejši in kadilci. Uporaba visokih odmerkov dodatkov vitamina C pa bi lahko skrajšala trajanje navadnega prehlada in ublažila resnost simptomov pri splošni populaciji, verjetno zaradi njegovega pozitivnega vpliva na funkcije imunskega sistema, ki so prizadete ob pomanjkanju in se vsaj v nekaterih primerih okrepijo pri povišanih odmerkih vitamina C.

 

 

Vitamin C in celjenje tkiv

 

Celjenje ran zahteva sintezo in kopičenje kolagena, da se poškodovanemu tkivu zagotovi nova natezna trdnost. Vitaminom C spodbuja sintezo kolagena, zato so ustrezne oskrbe z vitaminom C potrebne pri celjenju ran in procesu regeneracije, zlasti pri pooperativnih bolnikih, ker pride do hitrega izkoriščanja vitamina C za sintezo kolagena na mestu rane v pooperativnem obdobju.

 

 

Vitami C in železo

 

Vitamin C izboljša absorpcijo in razpoložljivost železa iz nehemskih virov železa. Askorbinska kislina reducira ione železa Fe3+ v Fe2+ in s slednjimi tvori stabilne kelate. S tem vitamin C omogoči pretvorbo prevladujoče oblike železa v kislem okolju želodca v obliko, ki je topna v alkalnem okolju dvanajstnika in tankega črevesja. Reduktivni učinki askorbinske kisline povečajo obseg absorpcije iz prebavil tako hemskega kot nehemskega železa. Na ta način vitamin C izboljša biološko uporabnost železa v hrani. Sadje, bogato z vitaminom C ali prehranski dodatki, povečajo biološko uporabnost železa iz osnovnih živil in olajša absorpcijo železa s hrano.

 

 

Vitamin C in plodnost

 

Vitamin C je antioksidant, za katerega so študije pokazale, da izboljša kakovost semenčic ter zaščiti DNA v njej pred poškodbami, ki lahko pripeljejo tudi do splava. Dodatek vitamina C kot antioksidanta pri moških lahko izboljša kakovost sperme in poveča raven progesterona pri neplodnih ženskah z okvaro lutealne faze. Raziskave so pokazale tudi, da nižje ravni vitamina C lahko pripeljejo celo do neplodnosti pri moških in večjih poškodb genskega materiala semenčic.

 

 

Vitamin C in ateroskleroza

 

Vitamin C znižuje holesterol in zmanjšuje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni. Zato ima vitamin C pomembno antiaterogeno vlogo: kot antioksidant lahko upočasni ali prepreči oksidacijo lipoproteinov majhne gostote LDL do oksidiranih LDL, ki so ključni dejavnik za nastanek ateroskleroze. Pomanjkanje vitamina C pri človeku lahko povzroči moteno presnovo holesterola, kar ima za posledico ateromatozne spremembe v žilnem sistemu. Aterogenezo lahko upočasnimo z zaščito LDL pred oksidacijo z radikali, kar vključuje tudi vitamin C. Vitamin C pomaga pri preprečevanju ateroskleroze tudi s krepitvijo sten arterij; s sodelovanjem pri sintezi kolagena in s preprečevanjem neželenega oprijemanja belih krvničk na poškodovane arterije.

 

 

Vitamin C in rak

 

Eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek raka je prehrana. Več raziskovalnih skupin je ugotovilo, da visok vnos sadja in zelenjave zmanjšuje tveganje za razvoj različnih vrst raka, ugotovili pa so tudi, da je tveganje za razvoj in stopnja umrljivosti v obratnem sorazmerju z vnosom vitamina C. Poročali so tudi, da ima vitamin C ugoden učinek pri napredovalnem raku. Mehanizmi, ki kažejo na vpletenost vitamina C pri zdravljenju in preprečevanju raka so: krepitev imunskega sistema, spodbujanje tvorbe kolagena, preprečevanje širjenja metastaz z zaviranjem encimov, preprečevanje vnosa virusov, ki lahko povzročijo raka, celjenje ran pri bolnikih z rakom po operaciji, povečanje učinkovitosti kemoterapije, zmanjšanje toksičnosti kemoterapije, preprečevanje poškodb prostih radikalov in nevtralizacija nekaterih rakotvornih snovi.

V zadnjem času so številne eksperimentalne študije pokazale, da različne vrste rakavih celic bodisi ne rastejo pri visoki koncentraciji vitamina C ali pa vodijo do krčenja tumorja. Terapevtska vrednost dajanja visokih odmerkov vitamina C pri napredovanju ali remisiji raka ni nedvoumno podprta, saj preiskovane osebe istočasno prejemajo različna terapevtska zdravljenja, vendar dajanje vitamina C v velikih odmerkih izboljša z zdravjem povezano kakovost življenja tudi v napredovalni fazi bolezni.

 

 

Vitamin C in sladkorna bolezen

 

Sladkorna bolezen je ena najpogostejših presnovnih motenj in število obolelih strmo narašča. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo nastajajo dolgotrajne okvare, motnje v delovanju in odpovedi različnih organov, zlasti oči, ledvic, živcev, srca in krvnih žil, povezane z nenadzorovano hiperglikemijo. Hiperglikemija povzroči oksidativni stres predvsem z ROS (reactive oxigen species/ reaktivnih kisikovih spojine). Vitamin C povezujejo z zmanjšanim tveganjem za razvoj in posledice sladkorne bolezni, saj visoki odmerki vitamina C znižajo kazalnike oksidativnega stresa;  lajšajo oksidativni stres in v krvi in tkivih in zmanjšujejo poškodbe, ki jih povzročajo ROS.

Rezultati številnih raziskav kažejo tudi, da je lahko dnevno uživanje 1000 mg dodatnega vitamina C koristno pri zniževanju glukoze in lipidov v krvi pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 in tako zmanjša tveganje za zaplete.

 

 

Vitamin C in imunski sistem

 

Ta bistveni vitamin ima veliko vlogo pri protivirusnem delovanju in krepitvi imunskega sistema. Vitamin C prispeva k imunski obrambi s podpiranjem različnih funkcij prirojenega in pridobljenega imunskega sistema. Podpira funkcijo epitelne pregrade proti patogenom in spodbuja aktivnost čiščenja oksidantov v koži, s čimer ščiti pred oksidativnim stresom iz okolja. Kopiči se v fagocitnih celicah, kot so nevrofilci, in lahko poveča kemotakso in fagocitozo in končno uničenje mikrobov. Potreben je za apoptozo in čiščenje izrabljenih nevtrofilcev iz mest okužbe, s čimer se zmanjša nekroza in morebitna poškodba tkiva.

Pomanjkanje vitamina C povzroči oslabljeno imunost in večjo dovzetnost za okužbe, po drugi strani pa okužbe pomembno vplivajo na raven vitamina C zaradi povečanega vnetja in presnovnih potreb. Raziskave na celičnih strukturah in živalskih modelih so pokazale, da vitamin C vpliva na funkcije imunskega sistema po več poteh. Za te funkcije se domneva, da so odvisne od statusa vitamina C. Prizadete so ob njegovem pomanjkanju in se v večini primerov okrepijo pri povišanih odmerkih vitamina C.

 

 

Vitamin C in nevrodegenerativne motnje

 

Študije kažejo, da je zdravljenje z antioksidativnimi dodatki kot je vitamin C koristno pri bolnikih s psihiatričnimi motnjami, ki jih povzroča stres. Obstajajo tudi poročila, ki zagovarjajo ugoden učinek vitamina C pri nevrodegenerativnih motnjah, vključno z Alzheimerjevo boleznijo in shizofrenijo. Na splošno obstaja veliko dokazov, ki potrjujejo, da ima lahko vzdrževanje zdrave ravni vitamina C zaščitno funkcijo pred kognitivnim upadom, povezanim s starostjo, vendar bi bilo izogibanje pomanjkanju vitamina C verjetno bolj koristno kot jemanje dodatkov poleg normalne prehrane.

 

 

Vitamin C in katarakta

 

AMD (starostna degeneracija makule) in katarakta sta dva izmed glavnih vzrokov za izgubo vida pri starejših posameznikih. Oksidativni stres lahko prispeva k etiologiji obeh stanj. Tako so raziskovalci domnevali, da imajo vitamin C in drugi antioksidanti vlogo pri razvoju in zdravljenju teh bolezni. Čeprav raziskave niso pokazale, da ima vitamin C vlogo pri razvoju katarakte, nekateri dokazi kažejo, da visoki odmerki vitamina C zmanjšali pojavnost katarakte za 64%.

 

 

Vitamin C in COVID

 

Visok odmerek vitamina C je lahko dokazano terapevtsko sredstvo, ki ne samo ublaži oksidativni stres in vnetje med okužbo s koronavirusom, ampak tudi zavira replikacijo virusa ter izboljša protivirusno imunsko obrambo in delovanje nadledvične žleze.

Virusne okužbe, kot so SARS-CoV-2 (COVID-19), gripa, respiratorni sincicijski virus in številne druge, so običajno povezane s povečanim oksidativnim stresom, ki vodi do oksidativne celične in tkivne poškodbe, kar povzroči odpoved več organov. Vitamin C je pokazal ugodne terapevtske lastnosti in dober varnostni profil v številnih kliničnih aplikacijah. Dajanje visokih odmerkov vitamina C kot terapevtskega sredstva lahko ugodno vpliva na bolnike z virusno pljučnico in ARDS pri hudi okužbi s SARS-CoV-2 z zmanjšanjem vnetja in infektivnosti in virulence patogenov, optimiziranjem imunske obrambe, zmanjšanjem poškodb tkiv in organov ter izboljšanjem splošni izid bolezni.

Pri okuženih bolnikih lahko zdravljenje z vitaminom C skrajša potek bolezni in prepreči zaplete bolezni.

 

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je za živila, ki so dober vir vitamina C, potrdila uporabo naslednjih zdravstvenih trditev: vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo in po njej, ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob, prispeva k sproščanju energije pri presnovi, ima prispevek k delovanju živčnega sistema in prispevek k normalnemu psihološkemu delovanju, ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, ima prispevek k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, ima prispevek k obnovi reducirane oblike vitamina E, ima prispevek k povečanju absorpcije železa.

 

 

 

VIRI:

https://nijz.si/moje-okolje/varnost-zivil/varnost-sestavin-prehranskih-dopolnil-vitamin-c/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles

SLEDITE NAM NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

MOJA NATURA

VONpharma d.o.o.
Celjska cesta 8A
3310 Žalec

AKTUALNO

2024 © VONpharma

Košarica

0
image/svg+xml

V košarici še ni izdelkov.

Nadaljuj z nakupovanjem