Betaglukani

Β-glukani so linearni polimeri glukoze z visoko molekulsko maso, ki jih v naravi najdemo v celični steni različnih živih organizmov, kot so bakterije, kvasovke, glive in rastline. Uvrščamo jih med vlaknine, zanje pa je značilna beta-(1,3) glikozidna vez med glukozami. Osnovna veriga je preko (1,4) ali (1,6 ) vezi razvejana z oligosaharidnimi stranskimi verigami. Najbolj aktivna oblika je tista, ki ima s stranskimi verigami 1-6 vez.

Beta-glukani iz kvasovk so pretežno nevodotopne vlaknine, ki imajo vlogo pri podpori imunskega sistema.  Sestavljeni so iz dolgih linearnih verig beta-(1,3) glukana, na katere so z beta-(1,6) glikozidno vezjo vezane krajše enote beta-(1,3) glukana.

  • Kdaj priporočamo jemanje pripravkov iz beta-glukanov:

– pri virusnih okužbah (prehladi, gripe …), glivičnih okužbah,

– pri celjenju ran in poškodb,

– pri sladkorni bolezni,

– pri alergijah,

– po kemoterapiji,

– za zaščito pred učinki sevanja,

– za upočasnitev ateroskleroze in zniževanje holesterola LDL.

  • Betaglukani in krepitev imunskega sistema

Znanstvene študije kažejo, da uživanje β-glukanov pripomore k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni in krepitev imunskega sistema. Ti učinki so odvisni od njihovega izvora; tisti iz žit imajo ugodne presnovne lastnosti, tisti iz kvasa pa imunostimulativne lastnosti. β-glukani kvasovk naj bi bili močni imunomodulatorji z učinki na prirojeno in adaptivno imunost. Ta učinek je posledica sposobnosti stimuliranja receptorjev imunskega sistema, prisotnih v membrani enterocitov, celic M in dendritičnih celic, izboljšanja fagocitne aktivnosti makrofagov in protimikrobne aktivnosti mononuklearnih celic in nevtrofilcev. Izboljšanje imunskega odziva se kaže kot protivirusno, protiparazitsko, protibakterijsko in protiglivično delovanje.

Vitamin C še dodatno pomaga pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, pri delovanju imunskega sistema ter prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

  • Betaglukani in kronično vensko popuščanje

V kliničnih študijah je bila ugotovljena varnost in učinkovitost izdelkov z beta glukanom pri zdravljenju razjed (ulcus cruris) zaradi kroničnega venskega popuščanja.

Danes so motnje venskega krvnega obtoka, kot so otečene noge, boleče noge, utrujene noge, krčne žile, hemoroidi, vnetje ven, golenske razjede, itd.… pogostejše v zahodnem bolj razvitem svetu. Tu namreč k njihovemu nastanku pripomore predvsem nezdrav način življenja, kjer ne manjka stresne preobremenjenosti, nezdrave hrane, prebavnih motenj, kot so zaprtje, fizična neaktivnost, debelost, neustrezna obutev… Poleg bolj zdravega načina življenja nam lahko pri omenjenih težavah pomaga tudi uživanje kakovostnih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo betaglukane iz kvasovk.

  • Beatglukani (Saccharomyces Cerevisiae) in holesterol

Debelost je pomemben zdravstveni problem sodobne civilizacije. V zahodnih družbah ima težave s povečano telesno težo skoraj polovica odrasle populacije. Izdelke, ki vsebujejo prehranske vlaknine, ljudje uporabljajo že tisočletja. Vendar je bil beta-glukan kot biološko aktivna spojina, ki pomaga pri zniževanju slabega holesterola, identificiran relativno pozno.

Z namenom raziskati to učinkovitost je bila zasnovana klinična raziskava, ki ocenjuje učinek uživanja prehranskega dopolnila (žive Saccharomyces cerevisiae) na lipidni profil pri osebah z zmerno hiperholesterolemijo. Dokazi potrjujejo, da lahko vključitev teh polisaharidov v prehrano pozitivno vpliva na nadzor glikemije in holesterola pri odraslih.

Na podlagi rezultatov kliničnih raziskav lahko Β-glukane povezujemo s protivnetnim, protivirusnim, antioksidativnim in imunomodulatornim delovanjem. Prav tako, jih danes poznamo po antimutagenih, kemoprotektivnih in protirakavih učinkih. Imajo pa tudi  pozitivne učinke na bolezni srca in ožilja, arteriosklerozo, sladkorno bolezen in celjenje ran.

Kot pomoč pri omenjenih težavah posegajmo po prehranskih dopolnilih, ki so izključno iz naravnih virov in so farmacevtsko preizkušena.  Izdelek naj bo proizveden po strogih farmacevtskih merilih, ki zagotavljajo popolno sledljivost in varnost izdelka, prav tako pa popolno učinkovitost in klinično čistost na kar prisegamo v podjetju VONpharma.

Viri:

SLEDITE NAM NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

MOJA NATURA

VONpharma d.o.o.
Celjska cesta 8A
3310 Žalec

AKTUALNO

2024 © VONpharma

Košarica

0
image/svg+xml

V košarici še ni izdelkov.

Nadaljuj z nakupovanjem