So se vašemu dojenčku na lasišču pojavile luskaste, drobne in rumene krastice?

So se vašemu dojenčku na lasišču pojavile luskaste, drobne in rumene krastice?

Brez skrbi, to so le temenca (seboroični dermatitis pri otrocih).

Temenca so klasično predstavljen kot masten, nevnetljiv plak s prekrivajočo se rumenkasto lusko na temenu in čelnih predelih lasišča.  Je običajno asimptomatski; ne boleč ne srbež. Večina dojenčkov na splošno nima stranskih učinkov zaradi prehranjevanja in spanja, ki ni prekinjeno.  Študije so pokazale, da imajo dojenčki z zibelko pogosto družinskega člana z atopijskim dermatitisom in / ali astmo.

Nastala so zaradi še vedno prisotnih materinih spolnih hormonov, ki so še pred porodom preko placente prešli v otrokov krvni obtok, kar ima za posledico prekomerno aktivnost lojnic. Lojnice proizvajajo sebum, ki je olju podobna snov. Prekomerna proizvodnja sebuma povzroči, da odmrle roženice (lestvica) ostanejo oprijemljive, namesto da bi bile normalno odstranjene.

Le-ta se pojavijo pri skoraj vseh dojenčkih do 6 meseca starosti. V prvih treh mesecih v 10%, od tretjega meseca dalje pa kar v 70% in nima nobenega vpliva na spol. Po navadi temenca izzvenijo do cca 1 leta starosti in so nekaj čisto normalnega pri dojenčkih.

Če je otrok starejši, pa je to lahko posledica čezmernega potenja lasišča , oziroma delovanja lojnic.

 

Kdaj k zdravniku?

Če opazite, da se pojavijo tudi na obrazu, za uhlji, v pregibih, pod plenico. Včasih lahko bolezen zaplete tudi naknadna okužba z bakterijami ali glivico Candido.

Če kraste po zdravljenju ne izginejo ali se poslabšajo.

Dermatitis se pojavi na velikih površinah kože.

V krastah je tekočina ali gnoj, kraste so boleče in vroče. Pojavi se vročina in izguba teže.

 

Kako ukrepati?

Dojenčkom je potrebno dnevno izpirati z rahlim otroškim šampon, skupaj z mehčalom (beli vazelin, mineralno olje, otroška olje), pred uporabo šampona. Mehčalo se lahko izkaže za učinkovitejše, če ostane dlje časa v stiku s kožo, če je potrebno, čez noč, da razgradi temenca. Če je potrebno nežno odstranimo temenca s pomočjo mehke zobne ščetke ali glavnika. Olje bo pomagalo zmehčati luske in olajšalo odstranjevanje. Pri nanašanju olja v temenca vtrite le majhne količine. Nato približno eno uro kasneje šampon in olje izbrišite, da se izognete večjim nabiranjem.

Ko odstranimo, naj starši nadaljujejo z vsakodnevnim šamponiranjem dojenčkovega prizadetega območja, da se prepreči ponovitev. Vendar pa bo prepogosto šamponiranje otrokovih las povzročilo tudi suho lasišče.

 

 

 

Olje kamilice: zdravljenje, pomirja, antiflogistični (protivnetni) učinek

Α-bisabolol (kamilica) : Anti-dražilni, antiseptični učinek

Vitamin Ε: regulacija izločanja sebuma | Izboljšanje nepopolnega delovanja kože dojenčkov | Uravnavanje vlažnosti kožeTemenca, ki se po konzervativnih ukrepih ne izboljša ali je obsežne narave, lahko približno 1-2 tedna  zdravimo s protiglivično kremo.

 

 

 

Temenca so na splošno samoomejujoče in neškodljive. Če pa se stanje po 12 mesecih starosti nadaljuje, je treba nadalje raziskati alternativne diagnoze.

Viri:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531463/

Foley P, Zuo Y, Plunkett A, Merlin K, Marks R. Pogostnost pogostih kožnih stanj pri predšolskih otrocih v Avstraliji: seboroični dermatitis in pityriasis capitis (zibelka). Arch Dermatol. 2003 marec; 139 (3): 318-22.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559360/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551707/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528704/

 

SLEDITE NAM NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

MOJA NATURA

VONpharma d.o.o.
Celjska cesta 8A
3310 Žalec

AKTUALNO

2024 © VONpharma

Košarica

0
image/svg+xml

V košarici še ni izdelkov.

Nadaljuj z nakupovanjem