Cink, glavni branilec imunskega sistema.

Ta pomembni mineral pomaga, da številne telesne funkcije potekajo normalno, in sicer tiste, ki nas ohranjajo zdrave in močne.

Čeprav ga najdemo na koncu prav vsake police z vitaminskimi dodatki, to ne zrcali pravega učinka cinka za naše zdravje. Ta mineral je ključen za nastajanje celic, podvajanje DNK, poleg tega pomaga tkivu, da hitreje raste in se celi. Pomaga tudi pri rasti las, prispeva, da je naša koža čista in igra vlogo pri ohranjanju čutila okusa.

Glavna področja njegovega delovanja so predvsem sinteza DNK, sodelovanje pri delitvi celic, sintezi proteinov, regulacija apoptoze (programirane celične smrti z namenom obrambe zdravih celic), delovanje imunskega sistema in zmanjševanje jakosti vnetnih procesov (Bonaventura in sod., 2014). Cink naj bi sodeloval pri delovanju najmanj 300 encimov vseh encimskih razredov (Kloubert in Rink, 2015).

Raziskava

V reviji Anali interne medicine so objavili izide raziskave, v kateri so sto ljudi, ki so kazali zgodnje simptome gripe, razdelili v dve skupini. Prvi polovici so dajali tablete, ki so vsebovale 13,3 miligrama cinkovega glukonata, drugi pa placebo, torej tableto brez kakršnegakoli učinka. Obe skupini sta jemali tablete vsaki dve uri, dokler se nista počutili bolje. Ljudje v skupini, ki je jemala placebo, so v povprečju potrebovali 7,6 dneva, da so premagali prehlad, medtem ko je skupina, ki je jemala cink, za to potrebovala samo 4,4 dneva.

Ker cink pomaga pri delitvi celic, imunske celice pa se zanašajo na hitro in učinkovito delitev, pomanjkanje cinka posebej negativno deluje na delovanje imunskega sistema. Negativno vpliva tudi na delovanje priželjca (timusa), kjer celice imunskega sistema zorijo. Pomanjkanje vpliva tako na prirojeni, kot tudi na pridobljeni imunski sistem. Rezultati dodajanja cinka v prehrano zdravih posameznikov so pokazali zmanjšano koncentracijo produktov maščobne oksidacije ter vnetnih dejavnikov CRP, interlevkin-1 in TNF-α. Cink med drugim deluje kot katalizator (poveča učinkovitost in aktivnost) za encime, ki iz telesa odstranjujejo proste radikale. Posebej učinkovito antioksidativno in protivnetno delovanje cinka se je pokazalo pri starejši populaciji – dodajanje cinka v njihovo prehrano ima velik potencial pri preprečevanju bolezenskih stanj in okužb, na katere so starejši ljudje bolj občutljivi, kot mlajši (Bao in sod., 2010; Kloubert in Rink, 2015).

Potrebno ga je obnavljati

Ker se cink ne proizvaja v telesu oziroma ga ni mogoče shranjevati daljši čas, ga je treba nenehno obnavljati. Tri ostrige vas bodo oskrbele z 12 miligrami cinka, kar je priporočljiva dnevna potreba pri ženskah. Cinka je veliko tudi v drugi hrani iz morja, morskih sadežih, rdečem mesu, perutnini, mlečnih izdelkih, jajcih, sezamu in sončničnem semenu. Tudi célo zrnje, neprocesirane žitarice, polnozrnat kruh, riž in stročnice vsebujejo veliko cinka, čeprav ni znano, ali telo absorbira cink iz te hrane.

 

Multivitaminska tableta bo zadovoljila vaše dnevne potrebe po cinku. Seveda je to odvisno od odmerka; lahko da boste potrebovali dodatne odmerke, če redno dnevno uživate več kot štiri skodelice kave, čaja ali drugih pijač, ki vsebujejo tanin, če ste vegetarijanec, če je vaš jedilnik bogat z železom, če ste noseči ali doječi. Tudi resna telovadba ali priprava na velike telesna napore, kot sta dvigovanje uteži ali maraton, lahko poveča vnos cinka; kadar resno vadite, je priporočljiv odmerek od 22,5 do 30 mg na dan.

Viri ;

https://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/790/Cink-Branik-imunskega-sistema

https://www.spoznajprehrano.com/post/2018/03/18/cink-kovinski-sodelavec-imunskega-sistema

SLEDITE NAM NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

MOJA NATURA

VONpharma d.o.o.
Celjska cesta 8A
3310 Žalec

AKTUALNO

2023 © VONpharma

Košarica

0
image/svg+xml

V košarici še ni izdelkov.

Nadaljuj z nakupovanjem