Temni madeži na obrazu in po telesu. Ali se prepoznate v opisu?

Kaj je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija je ime, pod katerim strokovnjaki označujejo kožne madeže, ki postanejo temnejši od okoliških predelov kože. Je pogosto stanje, ki vpliva na ljudi vseh vrst kože.

 

Kdaj se pojavi?

Hiperpigmentacija se pojavi, ko koža proizvaja več melanina, pigmenta, ki koži daje barvo. Zaradi tega so madeži na koži videti temnejši od okoliških predelov. Pri ljudeh s temno kožo so znaki hiperpigmentacije običajno pogostejši kot pri tistih s svetlejšo poltjo, saj je pigmentacija v temni koži močnejša.

 

Vrste

Nekatere oblike hiperpigmentacije, vključno z melazmo in sončnimi pegami, bolj verjetno prizadenejo predele kože, na katerih je izpostavljena soncu, vključno z obrazom, rokami in nogami. Druge vrste hiperpigmentacije se oblikujejo po poškodbi ali vnetju kože, kot so ureznine, opekline, akne ali lupus. Te se lahko pojavijo kjerkoli na telesu.

Dodaten pigment na nekaterih predelih kože je običajno neškodljiv, včasih pa lahko kaže na drugo zdravstveno stanje.

Starostne pege so rjave, porjavele ali črne lise, ki se pojavijo na koži s prekomerno izpostavljenostjo soncu. Pogosto se pojavijo na obrazu in rokah ali na telesu izpostavljenemu soncu. Starostne pege se običajno pojavijo pri starejših odraslih ali po daljšem izpostavljanju soncu.

Melazma, imenovana tudi kloazma ali “nosečniška maska” označuje  velike, zatemnjene  lise na koži. Pogosto se pojavijo na čelu, obrazu in trebuhu noseče ženske. Izpostavljene so tudi osebe, ki jemljejo kontracepcijske tablete in osebe s temnejšo poltjo.

Post-vnetna hiperpigmentacija  označuje pege ali temne madeže kože, ki se pojavijo po vnetnem stanju kože, kot so akne ali ekcem. Običajno se pojavijo na obrazu ali vratu ljudi, ki so imeli vnetja ali poškodbo na koži.

 

Kaj povzroča hiperpigmentacijo?

 

 • prekomerno izpostavljanje soncu
 • hormonsko neravnovesje (melazma)
 • določena zdravila; madeži kože postanejo sivi
 • kemikalije pri lokalnem zdravljenju
 • hormonske terapije
 • starost
 • poškodbe na koži
 • vnetja
 • bolezni

 

Kako preprečiti hiperpigmentacijo?

 • Izogibajte se direktnemu izpostavljanju sonca. Skozi celo leto poskrbite, da bodo izpostavljeni deli telesa zaščiteni s SPF faktorjem.
 • Uživajte hrano, bogato z antioksidanti, vitaminoma C in E ter omega-3 maščobnimi kislinami.
 • Uživajte dodatke k prehrani, zlasti vitamine A, C in E, B3 ter B5, omega 3 maščobne kisline ter cink.

 

Zdravljenje

Ključno je, da ugotovimo vzrok hiperpigmentacije. Obstajajo številna zdravila in tretmaji, ki so svetovani s strani dermatologov; npr. kemijski piling ali laserski tretma. Na voljo pa so tudi kozmetični izdelki za nego kože z aktivnimi sestavinami, ki delujejo na zmanjšano proizvodnjo melanina, posvetlijo kožo in preprečujejo nastanek novih temnih madežev. V primeru, da se za zdravljenje hiperpigmentacije odločite za dermatološki tretma, obvezno poskrbite za intenzivno vlaženje kože.

 

Splošno znana dejstva in zanimivosti na podlagi kliničnih raziskav

Osebe, ki jih doletijo pigmentne spremembe, znane tudi kot pigmentne lezije, posebej starostne pege, zmeraj bolj vidijo spremembe na koži kot estetski primanjkljaj.

Obstaja več različnih vrst pigmentnih sprememb, ki se v osnovi razlikujejo po morfoloških in histoloških značilnostih.

 • Starostne pege se pojavljajo pri 50 % ženske in 20 % moške populacije, starejše od 50 let.
 • Melazma se najpogosteje pojavlja pri ženskah in le pri 10 % moške populacije.
 • Pege so prav tako pogosti in po navadi dedni pojav na koži. Prizadenejo tako ženske, kot moške.
 • Postinflamatorna hiperpigmentacija prizadene v 50% žensko ter v 50% moško populacijo. Pojavi se lahko na vseh tipih kože, je pa nekoliko pogostejša pri temnejših odtenkih.

 

NASVET ZA BOLJŠI JUTRI:

Sami lahko ogromno storimo za svoje zdravje. Uživajmo uravnoteženo prehrano, gibajmo se na svežem zraku, izogibajmo se stresu in kajenju ter ostalim razvadam, ki imajo negativen vpliv na naše zdravje in počutje.

Koža nikoli ne pozabi, kako ravnamo z njo. Zapisuje si vsako podrobnost, ter čez leta izstavi račun v obliki gub, hiperpigmentacij, dehidracijskih linij, ipd. Veliko lahko preventivno postorimo sami, ter preprečimo kasnejše posledice.

Pričnimo sedaj!

SLEDITE NAM NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

MOJA NATURA

VONpharma d.o.o.
Celjska cesta 8A
3310 Žalec

AKTUALNO

2024 © VONpharma

Košarica

0
image/svg+xml

V košarici še ni izdelkov.

Nadaljuj z nakupovanjem