RECITE STOP PRHLJAJU!

Bele mastne luske, ki so povezane s prhljajem, so rezultat prehitrega razmnoževanja kožnih celic. Te se morajo odluščiti, da lahko naredijo prostor za nove celice. Vzroki prhljaja so kompleksni, vendar stanje vedno spremljajo ključne glive, ki so prisotne na lasišču vseh ljudi – celo pri ljudeh brez prhljaja.

Kaj je pravzaprav prhljaj?

Prhljaj je stanje kože, ki ga je težko skriti, in prizadene okrog 50 % odraslih po svetu. Če trpite zaradi katere od oblik prhljaja ali poznate koga s to težavo, je pomembno, da veste, kaj ga povzroča in – najpomembnejše – kako ga nadzorovati.

 

Vrste prhljaja

Prhljaj se pojavlja v dveh oblikah:

  1. Mastni prhljaj ali seboroični dermatitis se pojavi v obliki mastnih in rumenih lusk na lasišču, ki se oprijemajo vaše glave in las.

  1. Suhi prhljaj se pojavi v obliki suhih, belih lusk na lasišču, ki prosto padajo z glave in las. Drugi simptomi lahko vključujejo srbečico, rdečino in mastno ali suho lasišče.

 

Prhljaj spada med pogoste dermatološke težave lasišča pri adolescentih in kasneje odraslih. Moški so pogosteje prizadeti kot ženske.

 

Razlog za nastanek prhljaja, kljub razširjenosti še ni natančno poznan. Ena ključnih povezav z nastankom prhljaja naj bi bila povečana aktivnost lojnih žlez, pri kateri imajo glavno vlogo hormoni in različne hormonske spremembe. Povečano pojavnost se povezuje tudi z moško dedno zasnovo, utrujenostjo, debelostjo, motnjami imunskega sistema, neustrezno nego lasišča, fizično in psihično obremenitvijo, prehrano, alkoholom in z nevrološkimi stanji (npr. Parkinsonova bolezen), redkim krtačenjem ali česanjem las.

 

Prhljaj zdravimo s šamponi, ki se uporabljajo v samozdravljenju. Razen, kadar izdelki proti prhljaju kljub ustrezni uporabi ne pomagajo ali lasišče postane občutljivo, pordelo in otečeno, se priporoča obisk dermatologa, ki predpiše ustrezno zdravljenje.

 

Kaj priporočamo za masten in suhi prhljaj?

https://moja-natura.com/capilarte-sampon-proti-prhljaju-in-njegovimi-vzroki/

 

Kaj lahko sami storimo v boju proti prhljaju?

Lahko pa preprečimo in zmanjšamo možnost vpliva različnih dejavnikov na poslabšanje (ustrezna prehrana s čim manj nasičenimi in trans-maščobami, uživanje probiotikov, zadostnih količin vitaminov B, cinka, selena in omega-3 maščobnih kislin, izogibanje stresu, redna telesna aktivnost,…) ter skrbimo za ustrezno nego lasišča.

Priporoča se zdravljenje s šamponi, ki vsebujejo antimikotik (klotrimazol, cinkov pirition, selenov sulfid), ki dokazano delujejo na glivice in keratolitike (kot sta salicilna kislina, žveplo), ki pospešujejo luščenje kože.

Če je prhljaj prisoten tudi v bradi ali obrveh, se lahko uporabi tudi na teh mestih. Po tem se zdravljenje prekine za 1-3 mesece. V tem času se svetuje uporaba nežnih pH nevtralnih šamponov.

 

Šampon, ki pomirja lasišče in deluje nevtralno :

https://moja-natura.com/capilarte-pomirjujoc-sampon-za-obcutljivo-in-razdrazeno-lasisce/

 

V primeru ponovitve prhljaja zdravljenje z zdravilnim šamponom ponovimo.

 

K manjšemu pojavu prhljaja vpliva tudi večje izpostavljanje UV žarkom, ki zaustavijo rast glivic. Zato imajo v večini ljudje v poletnem času manj težav s pojavnostjo prhljaja.

 

ZBOGOM… PRHLJAJ!

 

 

 

 

 

 

SLEDITE NAM NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

MOJA NATURA

VONpharma d.o.o.
Celjska cesta 8A
3310 Žalec

AKTUALNO

2023 © VONpharma

Košarica

0
image/svg+xml

V košarici še ni izdelkov.

Nadaljuj z nakupovanjem