Da bomo zdravi kot riba – pravi pregovor. Vendar ni samo pregovor, dejansko nam vnos Omega 3 maščobnih kislin pripomore k zdravju srca in ožilja, pomagajo vzpostaviti normalen krvni tlak in uravnavajo raven trigliceridov. Prav tako pomagajo pri razvoju pravilne ostrine vida in boljšemu delovanju možganov.

Omega 3 so esencialne maščobne kisline in vključujejo eikozapentaenojske kisline (EPK) in dokosaheksanoične kisline (DHK). Maščobne kisline so osnovni gradniki iz katerih so sestavljene maščobe in olja. Nekatere maščobne kisline se štejejo za “bistvene”, ker ne nastajajo v našem telesu in jih je mogoče vnesti v telo preko hrane ali prehranskih dopolnil.

Dva obroka rib na teden bi bilo priporočljivo zaužiti, da bi dobili hranilne snovi, ki so potrebne za optimalno zdravje. Vendar pa veliko ljudi ne zaužije zadostne količine rib zaradi osebnih preferenc ali zaskrbljenost glede živega srebra in drugih onesnaževalcev. Dopolnjevanjem z visoko kakovostnim in očiščenem omega 3 dodatkom pomaga zagotoviti to bistveno hranilo brez tveganja.

Globina omega 3 maščobnih kislin:

  • Idealno ravnovesje EPK:DHK je 2:1 pri naravnem (nedestiliranem) ribjem olju. Danes lahko z ekstrakcijo DHK to razmerje še povečamo v prid DHK, kar je tudi priporočljivo. Slabše razmerje med EPK:DHK (npr. 5:1) nam nakazuje na slabo kakovost ribjega olja…

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je na podlagi številnih neodvisnih raziskav potrdila, da imata EPK in DHK vlogo pri delovanju srca**, ter DHK še vlogo pri delovanju možganov* ter vlogo pri ohranjanju vida*. (* Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHK, ** Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHK in EPK).

  • Omega 3 maščobne kisline, ki jih zaužijemo s prehranskim dopolnilom morajo biti preiti čez postopek molekularne destilacije, da se odstranijo nečistoče in težke kovine ter s tem zaužijemo kapsulo s čistim oljem.
  • Pomembno se je pozanimati znotraj ribjega olja, koliko dejansko vsebuje EPK in DHK, olja so si zelo različna po sestavi. Kot je EFSA potrdila je DHK bolj bistvena za zdravje zato svetujemo, da uživate prehranska dopolnila, ki imajo čim višjo raven DHK.

 

Zdravniki jemanje Omega 3 priporočajo otrokom, ki kažejo motnjo pozornosti. Za njih so na voljo v lekarnah okusni želeji ali mini kapsule, ki so manjše in se jih z lahkoto pogoltne.

Zaužijete vsi v družini dva obroka malih ribic, ki ne vsebujejo toliko kontaminantov kot npr. tuna na teden?