Moj otrok ima atopijski dermatitis

Moj otrok ima atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je nenalezljiva, zelo pogosta kožna bolezen, ki prizadene okrog 10–20 % otrok in 2–5 % odraslih po vsem svetu. Gre za kronično stanje kože, kar pomeni, da so simptomi lahko dolgotrajni, čeprav jih dojenčki in otroci lahko »prerastejo«. Značilni sta dve fazi bolezni – neakutna (brez izraženih simptomov) in akutna (izbruh). V obeh fazah lahko ustrezna nega kože pomaga ublažiti neugodje.

 

Zakaj se pojavi atopijski dermatitis?

Bolezen ima do 20 odstotkov predšolskih in šolskih otrok v razvitih deželah sveta. Atopijski dermatitis se najpogosteje začne med drugim in šestim mesecem starosti, vendar se lahko pojavi tudi pozneje, tako pri otrocih kot pri odraslih.

Pri večini obolelih je prve znake bolezni na koži mogoče opaziti med drugim in petim letom starosti. Intenzivnost bolezni se z leti najpogosteje zmanjšuje, tako več kot 90 odstotkov obolelih otrok po desetem letu nima več kožnih sprememb.

 

Možni vzroki in sprožilci atopijskega dermatitisa na otroški koži

Dermatologi so odkrili več dejavnikov, ki povzročajo in vplivajo na atopijski dermatitis, kot so:

 

1) Povezanost s senenim nahodom in astmo

Dokazano je, da je atopijski dermatitis povezan s senenim nahodom in astmo. Tako imenovani »atopijski pohod« se običajno začne z atopijskim dermatitisom v otroštvu, kasneje, v najstniških in odraslih letih, pa se razvijeta seneni nahod in astma.

2) Genetska povezanost

Če ima eden ali več družinskih članov atopijski dermatitis, obstaja možnost, da bodo otroci dobili kakšno od teh treh atopijskih bolezni.

3) Okolje

Otroci iz razvitih držav, ki živijo v urbanih predelih z večjo onesnaženostjo, in tisti, ki živijo v hladnih podnebjih, so bolj nagnjeni k razvoju atopijskega dermatitisa. Študija je pokazala, da je možnost za razvoj atopijskega dermatitisa pri jamajških otrocih, ki živijo v Londonu, dvakrat tolikšna kot pri otrocih, ki živijo na Jamajki.

4) Spol

Ženske so nekoliko bolj nagnjene k bolezni kot moški.

5 )Starost mame ob rojstvu otroka

Obstajajo dokazi, da so dojenčki bolj nagnjeni k atopijskemu dermatitisu, če je bila mati ob njegovem rojstvu v poznih rodnih letih.

6 ) Sorodstvo ima ključno vlogo – če ima eden ali oba starša atopijski dermatitis, se poveča možnost, da bo zbolel tudi otrok.

7) Cestno okolje v velikem mestu

Otroci, ki živijo v urbanih predelih z večjo onesnaženostjo, so bolj nagnjeni k razvoju atopijskega dermatitisa.

Bolnikom primanjkuje naravnih vlažilnih faktorjev (kot so aminokisline in urea) in imajo moteno presnovo lipidov v povrhnjici. To pojasnjuje, zakaj je koža bolj nagnjena k suhosti in oslabljeni funkciji bariere.

 

Nasveti za starše, katerih otroci imajo atopijski dermatitis

– Otroka kopajte v topli, ne vroči vodi.

– Čas kopanja omejite na 5 do 10 minut.

– Ne uporabljajte penečih kopeli.

– Za dojenčke, starejše od treh mesecev, uporabite Dermedic čistilno olje kot dodatek kopeli.

https://moja-natura.com/izdelek/emolient-linum-baby-olje-za-kopel-in-prho/

 

-Kožo popivnajte skoraj do suhega, nato takoj nanesite vlažilni izdelek.

– Vlažilni izdelek nanesite vsaj dvakrat dnevno.

– Otroku prirežite in popilite nohte, da se ne more praskati in poškodovati kože.

– Otroku ponoči nadenite bombažne rokavice, da med spanjem ne more praskati kože.

– Poskrbite, da bosta temperatura in vlažnost v sobi nizki.

– Priporočljivo je, da otroku daste lutko, ki jo lahko praska, saj to zmanjša njegovo potrebo po praskanju lastne kože.

 

ABCD – Pravila atopijskega dermatitisa

A kot alimenacija ali prehrana

Nekateri, zlasti majhni otroci, imajo ob atopijskem dermatitisu še alergijo na določeno vrsto hrane. Ko je potrjena s testi, je to hrano treba odstraniti z jedilnika. V naslednjih letih alergija izzveni in zato osebe, ki obolevajo za atopijskim dermatitisom, lahko normalno uživajo vsa živila. Pozorni morajo biti pri uživanju živil, ki vsebujejo nekatera umetna barvila in konzervanse, ti lahko povzročajo poslabšanje bolezni.

Alergijski potencial od redko do pogosto povzročene reakcije: riž, krompir, korenje, repa, grah,pastinak, ohrovt, zelje, brstični ohrovt, cvetača, jabolko, hruška, banana, oves, pšenica, soja, perutnina, puranje meso, teletina, junetina, ribe, paradižnik, agrumi, jagode, maline, robide, med, kravje mleko, kozje mleko, mlečni izdelki, jajca, školjke, kivi, arašidi.

B kot bath ali kopanje

Za osebe z atopijskim dermatitisom je zelo pomembno vsakodnevno redno vzdrževanje osebne higiene. Kopel naj traja od 5 do 10 minut, temperatura vode naj ne presega 32–33 °C. Za kopanje priporočamo uporabo sindetov ali gelov brez mila, ki ne dražijo kože. Pomembno je, da kožo dobro sperete in jo nežno popivnate brez drgnjenja.

C kot cotton ali bombaž

Izogibajte se oblačilom iz sintetičnih tkanin in volne, ta pogosto povzročajo srbenje. Uporabljajte bombažna oblačila, otrok naj ne bo oblečen preveč toplo. Za pranje perila uporabljajte blaga pralna sredstva brez belila in mehčalca, perilo naj bo dobro izprano. Izogibajte se zaprašenih prostorov, iz bivalnih prostorov odstranite talne obloge in zavese, iz spalnih prostorov pa odeje iz perja, saj se v njih zadržujejo pršice, ki za osebe z alergijami stanje še poslabšajo.

D kot distraction ali rekreacija

Osebam z atopijskim dermatitisom so dovoljene vse vrste rekreacije. Pri športnih aktivnostih, kjer se oseba močno prepoti, je treba skrbeti za primerno lahka oblačila in ustrezno higieno. Stanje se v poletnih mesecih izboljša zaradi ugodnega vpliva sončnih žarkov in višjih temperatur zraka, saj ni neugodnega vpliva mraza in nizke vlage. Enako kot pri drugih otrocih odsvetujemo neposredno izpostavljanje soncu med 11. in 16. uro, otroke zavarujte z oblačili, očali in pokrivali. Izdelek za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem nanašajte v primerni količini, nanose pa redno obnavljajte.

Oddih na morju

Morska voda ima blagodejen vpliv na atopijski dermatitis. Oddih ob morju bi v idealnih pogojih moral trajati štirinajst dni, da bi se atopična koža lahko privadila na morsko vodo. Ko ste na morju, nikar ne pozabite na zaščito pred soncem. Pomagala vam bo na primer krema za sončenje za otroke za atopijski dermatitis, ki je kar najbolj prijazna do kože.

” Manj srbenja, manj neprespanih noči. ” 

SLEDITE NAM NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

MOJA NATURA

VONpharma d.o.o.
Celjska cesta 8A
3310 Žalec

AKTUALNO

2023 © VONpharma

Košarica

0
image/svg+xml

V košarici še ni izdelkov.

Nadaljuj z nakupovanjem