0
0,00
Mini Cart
  • Prazna košarica

    V košarici ni izdelkov.

20%

Medilek Statinix (30 kapsul)

22,90 18,32

Prehransko dopolnilo Statinix je namenjeno prehranski podpori ob jemanju statinov.

Opis

Prehransko dopolnilo Statinix je namenjeno prehranski podpori ob jemanju statinov.

Farmacevtska zdravila so v večini narejena iz kemičnih snovi, ki lahko povzročijo nezaželene stranske učinke ter prispevajo k pomanjkanju hranilnih snovi. Ko skuša telo razstrupiti morebitne stranske produkte zdravil je lahko pomanjkanje hranilnih snovi rezultat zaviranja absorpcije hranil, velikih razlik biokemijskega sistema ali oslabljenega delovanja organov.

Danes več kot 30% ljudi v Severni Ameriki in Evropi v starosti nad 45 let jemlje statine (1), zdravila za zniževanje holesterola v krvi. Statini so ena izmed najbolj pogosto predpisanih skupin zdravil, ki uspešno znižujejo nivo holesterola (zavirajo tvorbo holesterola v jetrih) ter s tem preprečujejo pojav možganske kapi in srčnega infarkta. Statini zmanjšajo tudi tvorbo lipoproteinov VLDL (very low-density lipoprotein), ki so glavni prenašalec trigliceridov v krvi ter imajo druge zaščitne lastnosti za žilne stene, ki niso neposredno povezane z uravnavanjem nivoja maščob v krvi.

Dejstvo je, da je ob rednem jemanju statinov zavirana biosinteza koencima Q10 in motena absorpcija cinka in vitamina K2, kar vam bomo predstavili v nadaljevanju. Medtem ko statini pomagajo ohranjati raven holesterola pod nadzorom, lahko tudi izčrpajo vaše telo bistvenih spojin in hranil, ki ohranjajo vaše telo zdravo in aktivno.

Koencim Q10

Od naših vitalnih organov do mišic, povsod bomo v vsaki celici našli koencim Q10. CoQ10 tako uravnava elektrone, sodeluje pri proizvodnji energije in se bori proti prostim radikalom. Po mnenju ameriškega kardiologa Peter Langsjoena, ki se že več let zaveda povezanosti med zdravljenjem s statinom in z zmanjšano vsebnostjo CoQ10 v telesu, je izčrpavanje koencima Q10 ob jemanju statinov nekaj na kar moramo biti posebno pozorni. Znanstveni dokazi, predloženi tudi s strani FDA ( Food and Drug Administration) in EFSA (Evropska agencija za varnost hrane), ”kažejo znatno zmanjšanje koencima Q10 pri bolnikih, ki se zdravijo s statinom” pravi dr. Langsjoen. Nove raziskave jasno kažejo vrednost in pravilnost študije objavljene v Journal of Clinical Pharmacology, ki je pokazala, da se je po treh mesecih zdravljenja s statinom (srednji odmerek – 20 mg) znižala vrednost CoQ10 v krvi do 40%. Zdravljenje z višjimi odmerki zmanjša raven CoQ10 tudi nad 70%! Več znanstvenih raziskav je pokazalo, da z dodajanjem prehranskih dopolnil z CoQ10 lahko zmanjšamo neželjene učinke statinov. Na primer, ameriški raziskovalci so leta 2007 objavili študijo v ameriškem časopisu za kardiologijo (2), kjer so opisali kako je 30-dnevno dopolnilo z CoQ10 pripeljalo do 40-odstotnega zmanjšanja bolečine v mišicah pri bolnikih, ki so se zdravili s statinom. Z drugimi besedami bolniki lahko bolje prenašajo zdravljenje s statinom, ne da bi stranski učinki zmanjšali njihove dnevne aktivnosti. Pomembno spoznanje po mnenju dr. Peter H. Langsjoena je, da je “posledično znižanje ravni CoQ10 v krvi ob uživanju statinov posledica delno deljene biosintetske poti CoQ10 in holesterola. Negativne učinke pomanjkanja CoQ10 moramo izničiti z rednim dodatkom peroralnega dodatka CoQ10. “ Sodeč po raziskavah kliničnega centra Univerze v Marylandu (UMMC) ni nobenega dvoma, da bodo statini “zmanjšali naravne ravni CoQ10 v telesu”. Pravzaprav je bilo dokazano, da statini lahko znižajo ravni CoQ10 kar do 40%. To lahko potencialno povzroči druge zdravstvene težave in potencira stranske učinke jemanja statinov. Vendar je nekaj dobrih novic. UMMC poroča, da “jemanje dodatkov CoQ10 lahko pomaga izboljšati nivoje v telesu in zmanjšati težave”. Nadalje raziskave kažejo, da CoQ10 lahko podpira zdravstveno kardiovaskularno funkcijo – nekaj kar je vredno razmisliti zlasti, če imate v vaši družini zgodovino bolezni srca.

Kaj se zgodi, ko pride do pomanjkanja CoQ10?

Ko postajamo starejši ravni CoQ10 naravno upadajo in raziskovalci so ugotovili, da pomanjkanje CoQ10 prispeva k številnim nezaželjenim zdravstvenim stanjem. Kardiovaskularne težave so verjetno najpogostejši pokazatelj vpliva pomanjkanja CoQ10, kar vključuje tudi srčno popuščanje, angino pektoris, visok krvni tlak, visok holesterol ter različne bolezni srca in ožilja.

Q10 in bolečine v mišicah zaradi jemanja statinov

Naša mišična vlakna se vseskozi razgrajujejo in obnavljajo, da bi postala močnejša. Stare mišične celice tako odmrejo in dajajo prostor svežim celicam, ki so napolnjene z življenjem. Globoko znotraj teh mišičnih vlaken boste našli CoQ10, ki ponuja potrebno svežo energijo celicam in z antioksidativnim delovanjem preprečuje vsiljivce. Toda, ko normalne ravni CoQ10 ogrozijo statini se okvari pravilna mišična funkcija in celoten proces se začne rušiti. Rezultat je bolečina v mišicah in togost sklepov – eden od pogostih neželenih učinkov statinov. Mišična bolečina lahko resno vpliva na našo mobilnost, da ne omenjamo kakovosti življenja. Glede na študijo objavljeno v ameriškem časopisu za kardiologijo (2), CoQ10 pomaga ublažiti bolečine v mišicah in nelagodje v sklepih, ki jih povzročajo zdravila s statini: “Rezultati kažejo, da lahko dodatek koencima Q10 zmanjša mišično bolečino, povezano z zdravljenjem s statini. Tako lahko dodatek koencima Q10 ponudi odlično podporo pri zdravljenju s temi vitalnimi zdravili“ Ameriška revija za kardiologijo; učinek koencima Q10 na miopatske simptome pri bolnikih zdravljenih s statini (2). Tako vidimo, da je CoQ10 bistvenega pomena za ohranjanje zdravja srca in drugih organov ter je prav tako pomemben za pravilno delovanje mišic (3, 4, 5, 6, 7, 8).

Vitamin K2

Raziskava, ki je zelo pretresla vse kardiologe in uporabnike statinov je bila objavljena v letu 2015 v reviji Expert Review of Clinical Pharmacology. Raziskava pravi, da v nasprotju s splošnim prepričanjem, najverjetneje lahko statini tudi spodbujajo razvoj ateroskleroze. Statini namreč zmanjšajo sposobnost sinteze vitamina K2 v telesu, kar posledično povzroči kalcifikacijo arterij. Vitamin K2 namreč prenaša kalcij na tista mesta v telesu, kjer je ta potreben (kosti, zobje). Kot so ugotovili v Expert Review of Clinical Pharmacology (9) v nasprotju s sedanjim prepričanjem, da zmanjšanje holesterola s statini zmanjša aterosklerozo, lahko zdravila dejansko spodbujajo aterosklerozo in srčno popuščanje. V študiji je bilo razloženo več fizioloških mehanizmov, ki kažejo, kako lahko zdravilo s statini poslabša delovanje srca zaradi zaviranja absorpcije vitamina K2. Vitamin K2 namreč ščiti vaše arterije pred kalcifikacijo. Najpomembnejša biološka vloga vitamina K2 je pomagala premakniti kalcij v ustrezna področja v vašem telesu, kot so kosti in zobje. Prav tako igra vlogo pri odstranjevanju kalcija s področij, kjer ne bi smel biti, na primer v naših arterijah in mehkih tkivih. V skladu z nizozemsko študijo iz leta 2009 (10) je vitamin K2 povezan z zmanjšano žilno kalcifikacijo tudi pri majhnih vnosih v prehrani. Statini zavirajo delovanje vitamina K2 v našem telesu kar pomeni, da smo zaradi tega bolj podvrženi boleznim, ki jih povzroča pomanjkanje vitamina K2, kot so: osteoporoza, srčne bolezni, srčna kap in neustrezna kalcifikacija. Če se danes večina uporabnikov statinov že zaveda, da morajo statinu dodajati CoQ10, ker zdravilo izčrpa to hranilo, se večina (še) ne zaveda, da je nujno dodajati tudi vitamin K2, da bi se izognili kardiovaskularnim tveganjem, povezanimi s statini.

Cink

Pomanjkanje cinka je danes zelo razširjeno. Stopnje pomanjkanja se povečujejo s starostjo, zaradi slabe absorpcije mikrohranil pri starejših odraslih in prehrane z visoko vsebnostjo obdelanih zrn, ki vsebujejo fitate. Pomanjkanje cinka lahko pogosto opazimo v pogojih, kot so diabetes, povečan holesterol, bolezni jeter in ledvic, makularna degeneracija in melanomi. Pomanjkanje cinka je lahko škodljivo, ker je cink potreben pri pravilnem delovanju več kot 300 encimov. Detoksikuje alkohol, pomaga pri prebavi proteinov, uravnava ekspresijo genov, pomaga uravnavati inzulinske receptorje in olajša delovanje ščitničnih hormonov. Prav tako ščiti naš DNA pred poškodbami in izboljšuje naš imunski sistem. Veliko zdravil, ki jih morda jemljete zavira absorpcijo cinka. Ti lahko vključujejo peroralne kontraceptive, zaviralce ACE, diuretike, zdravila proti ulkusu in zdravila za zniževanje holesterola-statine. Kvalitetna novejša študija izvedena v letu 2015 (11) dokazuje, da ima dodatek cinka ugodne učinke na plazemske lipidne parametre. Dodatek cinka je bistveno zmanjšal celotni holesterol, holesterol LDL in trigliceride. Poleg tega je dodatek cinka pri nezdravih bolnikih pokazal pomembno povišanje dobrega holesterola HDL. Zato v zaključku raziskave sklepajo, da je smiselno dodajanje cinka pri zdravljenju povišanega holesterola v krvi s statini. Prav tako študija iz leta 2009 (12) ugotavlja podobne učinke ob dodajanju cinka z izrazito pozitivnimi učinki ob preverjanju po 42 dneh. Ker obstaja več dokazov, da statini nižajo raven absorpcije cinka v našem telesu je nujno, da dodajamo cink ob jemanju statinov. Prav tako ima cink pozitivine učinke na holesterol in tako pomaga pri delovanju statinov. Pomanjkanje cinka bomo v prvi vrsti opazili v obliki oslabljenega imunskega sistema, pri spremembah in slabšem vonju ter okusu, pojavu izpuščajev in izpadanju las.

Vitamin E

Vitamin E je eden najpomembnejših naravnih antioksidantov, njegove plazemske koncentracije pa so vzporedno povezane z napredovanjem ateroskleroze. Več poročil in študij priča o možnem negativnem učinku zdravljenja s statini na ravni vitamina E v telesu. Obširna študija o vplivu vitamina E pri bolnikih s koronarno boleznijo (13) je ugotovila, da se je ob visokih odmerkih vitamina E (vsaj 100% dnevnih potreb na dan) zmanjšalo tveganje za srčni napad za kar 77%. Dejstvo je namreč, da je vitamin E v maščobi topen vitamin, kar pomeni, da ga telo presnavlja z uporabo lipidov (holesterola). Umetno zmanjšanje holesterola v krvi (z uporabo statinov) pomeni manj vitamina E, ki se naravno presnavlja. Pokazalo se je, da uporaba statina zmanjšuje količine vitamina E do 17%. Pomanjkanje vitamina E lahko povzroči težave z živčnim sistemom, vključno z refleksnimi težavami, prav tako pa tudi bolečine v mišicah, mialgiji in mišično šibkost.

Uporaba:
Priporočen dnevni odmerek: 1 kapsula na dan ob obroku. Priporočamo redno jemanje ob jemanju statinov.

Vsebnost:

SestavineV dnevnem odmerku%PDV*
Koencim Q10/ubiquinol100 mg
Vitamin E12 mg100%
Vitakim K275 μg100%
Cink10 mg100%

*Priporočeni dnevni odmerek.

Sestavine:
ovoj kapsule (želatina, mikrokristalna celuloza), ubiquinol, sredstvo proti sprejemanju (silicijev dioksid), cinkov glukonat, menakinon, kokosovo olje, d-alfa tokoferil acetat, snov proti sprijemanju (magnezijeve stearat).

Kapsule vsebujejo posebno, entrično ovojnino (mikrokristalna celuloza), ki omogočajo varni prehod probiotikov skozi želodec.

Neto količina: 30 kapsul (17,5 g).

Opozorila:
Shranjevati dobro zaprto, na suhem prostoru in sobni temperaturi 15ºC-25ºC zunaj dosega majhnih otrok. Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Proizvedeno v EU.

Več si lahko preberete na uradni strani medilek.eu

Dodatne informacije

Vrsta izdelka

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Medilek Statinix (30 kapsul)”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

preloader