INTENZIVNO SRBENJE KOŽE? PRASKANJE? DRAŽENJE? MOTNJE SPANCA?

Če se najdete v zgoraj navedenih vprašanjih, obstaja velika verjetnost, da trpite za boleznijo imenovano Atopijski dermatitis.

Kaj je Atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je zelo pogosta, kronična kožna bolezen, ki prizadene odrasle, otroke in dojenčke. Koža na obrazu in telesu je zelo suha in razdražljiva.

Za atopijski dermatitis sta značilni dve fazi: akutna (znana tudi kot izbruh) in neakutna faza (brez izraženih simptomov). Pomembno je, da prizadete osebe zaščitijo kožo med fazo brez izraženih simptomov, da podaljšajo obdobje med dvema akutnima fazama.

Biokemijske raziskave so pokazale, da je v koži bolnikov z atopijskim dermatitisom porušeno ravnovesje posebnih maščob, ki pripomorejo k naravnemu vlaženju kože. Zaradi okvarjene obrambne funkcije, se razdražena koža velikokrat pogosto dodatno okuži.

VSAK ČETRTI OTROK SE SOOČA S TEŽAVO ATOPIJSKEGA DERMATITISA

Atopijski dermatitis oz. ekcem se pojavi pri približno 25% * otrok, mlajših od štirih let. Prvi znaki se pogosto pojavijo med 2. in 6. mesecem.

Čiščenje in nega pri atopijskem dermatitisu

Klasična mila ob stiku z vodo pogosto delujejo agresivno in poškodujejo zaščitno plast kože (hidrolipidni film), zato se poruši ravnovesje pH vrednosti kože. Ta postane suha, neudobna in srbeča, obenem pa veliko bolj nagnjena k vnetjem in okužbam z bakterijami, virusi in glivami. Beseda sindet je kombinacija besede sintetičen in detergent. Sindeti so torej sintetični detergenti, zanje pa se uporablja tudi izraz milo brez mila. Tehnično so sindeti čistilni izdelki, ki so narejeni z vezavo različnih sintetičnih detergentov, imenovanimi surfaktanti. Te sestavine imajo visoko afiniteto za vezavo maščobe, obdajajo delce umazanije z izgradnjo majhnih struktur okoli sebe in se z lahkoto odstranjujejo z vodo. Čeprav so sindeti torej narejeni iz sintetičnih sestavin, pa ni nujno, da so slabi za kožo, ravno nasprotno. Ta čistilna sredstva brez mila so lahko zelo nežna. Sindeti imajo podobno kisel pH kot koža, zato ohranjajo naravno kislo plast kože, ki preprečuje širjenje bakterij.

*enota za klinično imunologijo in alergololgijo. Bolnišnica Lyon Sud (prof.Berard/prof.Nicolas).

Sindeti se priporočajo za čiščenje občutljive kože in čiščenje otroške kože, kar dokazuje, da so veliko bolj nežni in prijazni do kože kot tradicionalna mila. Poleg tega ne zapirajo por in kože ne dražijo.

https://moja-natura.com/izdelek/emolient-linum-baby-olje-za-kopel-in-prho/

Kako pravilno čistiti suho in občutljivo kožo?

 1. Kopanje ali tuširanje naj ne traja več kot 10 minut (pri atopijski koži med 5 do 10 minut).
 2. Temperatura vode naj bo med 35 in 36 stopinj.
 3. Namesto mila uporabite sindet.
 4. Kožo nežno osušite s tapkanjem z brisačo.
 5. Po umivanju nanesite vlažilno kremo.

Kako negovati kožo v hladnejših dneh?

Naša koža pozimi potrebuje zaščito pred mrazom, zato moram posegati po močnejših kremah z obogateno formulo, ki vsebujejo višji delež maščobnih komponent.  Te so ključne za nastanek zaščitnega sloja na kožni povrhnjici. V zimskem času naša koža lahko postane suha in groba na dotik, ves čas imamo občutek zategovanja. Zato potrebujemo nego, ki bo našo kožo zaščitila in navlažila ter preprečila njeno izsuševanje.

Odrasli:

https://moja-natura.com/izdelek/emolient-linum-pomirjujoca-vlazilna-krema/

Otroci:

https://moja-natura.com/izdelek/emolient-linum-baby-lipidna-obnavljajoca-in-pomirjujoca-krema/

Za vsakodnevno nego kože so najboljše kreme, ki jo ohranjajo primerno mehko, navlaženo in mastno, ter so prilagojene potrebam tovrstnih bolnikov. Zmanjšujejo suhost, razpokanost, pogostost pojava ekcema. Z redno uporabo negovalnih emolientnih krem se lahko zmanjša poraba kortikosteroidnih krem.

Nega telesa pri atopijskem dermatitisu.

Odrasli:

https://moja-natura.com/izdelek/emolient-linum-ultra-bogata-krema-za-telo/

Otroci:

https://moja-natura.com/izdelek/emolient-linum-baby-ultra-bogato-maslo/

Med zdravljenjem ekcema uporabljajte  vlažilne kreme in negovalna mastna mazila v kombinaciji z zdravilnimi mazili. Zelo pomembno je, da jih uporabljate redno, tudi kadar je ekcem v obdobju mirovanja.

Koristni nasveti za blaženje simptomov

 • Izogibajte se izdelkom naravnega izvora.
 • Izogibajte se volnenim oblačilom ter uporabljajte bombažna oblačila.
 • Ustrezna temperatura zraka in vode.
 • Redno brisanje prahu, menjava posteljnine.
 • Izogibanje pralnemu prašku.
 • Izogibanje kloru.
 • Izogibanje cigaretnemu dimu.
 • Umivanje ter ustrezna nega kože po fizični aktivnosti.
 • Ne drgnite kože z brisačo.
 • Pri otrocih uporabljajte rokavice.
 • Prezračujte prostore.
 • Odstranite alergene.
 • Enkrat ali dvakrat dnevno nanesite emolient za obnovo kože. V hladnem in suhem vremenu nanesite večjo količino emolienta za obnovo kože.
 • Stroge diete ni potrebno uvesti. To storimo le v primeru dokazane alergije na hrano.
 • Sonce zmanjša simptome atopijskega dermatitisa. Uporabljajte primeren izdelek za zaščito kože pred soncem z ZF 50+ in sledite navodilom v primeru izpostavljanja soncu.

Ali ste vedeli?

 • V primeru, da je en starš atopik, ima otrok kar 30% možnost za razvoj atopije.
 • V primeru, da imata oba starša diagnosticiran atopijski dermatitis, je tveganost za razvoj atopije pri otroku kar 70%.

 

Podrobnejši povezavi o atopijskem dermatitisu, s podprtimi kliničnimi raziskavami:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4954337/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4533527/

SLEDITE NAM NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

MOJA NATURA

VONpharma d.o.o.
Celjska cesta 8A
3310 Žalec

AKTUALNO

2024 © VONpharma

Košarica

0
image/svg+xml

V košarici še ni izdelkov.

Nadaljuj z nakupovanjem