Cink je kemijski element s simbolom Zn in atomskim številom 30 (Wikipedia, 2020). Cink je hranilo, ki ga najdemo v telesu (Mayo Clinc, 2020). Ta esencialni mineral, ki je naravno prisoten v nekaterih vrstah živil, dodan drugim in na voljo kot prehransko dopolnilo (NIH, 2020).

Za vzdrževanje normalnega stanja telesa je potreben vnos cinka dnevno, saj ga telo ne more shranjevati (Rink in Gabriel, 2000).

Ljudje peroralno uporabljajo cink za zdravljenje prehladov, vendar pa lahko zmanjša učinkovitost nekaterih zdravil in povzroči neželene učinke (Mayo Clinc, 2020).

Ali ste vedeli, da cink sodeluje pri okušanju in vonjanju?

Pri nezadostnem vnosu lahko pride do težav z okušanjem in vonjanjem.

Vsestranski mineral

Mineral cink je pomemben za delovanje imunskega sistema in metabolizma. Pomaga pri celjenju ran in sodeluje pri občutku za okus in vonj (Mayo Clinc, 2020). Raziskave kažejo da je potreben tudi za tvorbo DNK in delitev celic. Podpira tudi normalno rast in razvoj med nosečnostjo, otroštvom in mladostništvom (NIH, 2020).

 

Cink usmerja in nadzoruje učinkovit potek dogajanj v telesu ter stanje encimskega sistema in celic. Nepogrešljiv je pri tvorbi beljakovin ter nadzoruje krčilno sposobnost mišic. Sodeluje pri tvorbi inzulina in je sestavni del številnih življenjsko pomembnih encimov (mdr. sntioksidant SOD – superoksidna dismutaza). Pomemben je tudi za stabilnost krvi (vzdržuje ustrezno koncentracijo vitamina E v krvi) in v telesu zagotavlja acido-bazalno ravnovesje. Odgovoren je za normalizacijo prostate in igra pomembno vlogo pri razvoju vseh

reproduktivnih organov. Pomemben je tudi za delovanje možganov in pri zdravljenju shizofrenije.

 

Viri cinka

Veliko živil vsebuje cink. Z raznoliko prehrano telo običajno dobi dovolj cinka za normalno delovanje. Zdaleč največ cinka vsebujejo ostrige. Vendar pa zaradi splošne rabe večino cinka v človekovi dieti zagotovijo živila kot je perutnina, rdeče meso (NIH, 2020) in obogatene žitarice (Mayo Clinc, 2020). Druga s cinkom bogata živila so fižol, oreški, morska hrana (rakovice in jastogi), polnozrnati izdelki, obogatene žitarice za zajtrk in mlečni izdelki (NIH, 2020).

Večji del cinka v hrani se izgubi med pripravo. Marsikdaj ga ne dobimo dovolj, ker je hrana rasla na tleh kjer je premalo hranil (Mindell, 2001).

Priporočeni dnevni odmerek

Priporočena dnevna količina cinka za odraslo osebo je 7-10 mg za ženske in 11-16 mg za moške (NIJZ, 2020).

Kdaj je preveč ?

Previsoki odmerki cinka (nad 40 mg dnevno) lahko zmanjšajo zaloge bakra v telesu, škodujejo imunskemu sistemu in znižajo vrednosti HDL (koristnega) holesterola.

Simptomi pomanjkanja cinka

– Izguba apetita
– Dermatitis in suha koža
– Težave z lasmi in izguba las
– Okvara v zaznavanju okusa
– Driska
– Slabše delovanje imunskega sistema
– Motnje v spolnem razvoju pri moških
– Zaostajanje rasti pri otrocih
– Nevropsihotične motnje

Kateri Cink izbrati?

Med prehranskimi dodatki obstaja veliko različnih oblik cinkovih dodatkov (cinkov citrat, cinkov pikolinat, cinkov glukonat, cinkov oksid, …).

Cinkov citrat je oblika cinka, ki ima izmed vseh dodatkov najvišjo stopnjo absorpcije. Biorazpoložljivost cinkovega citrata je  61,3 %, kar je največ med vsemi kemijskimi oblikami cinka.

Ali drugače povedano: ko boste jemali cinkov citrat, boste od vseh dodatkov pri tem prejeli največ cinka v svoje telo